Överraska din partner eller dejt

Ibland står man där, kanske på en regnig tisdag, och känner så mycket kärlek att man MÅSTE hitta på en överraskning eller fixa en romantisk kväll.

Inspirerande tips
En dejt behöver självklart inte ske på kvällen. Vad tror du om att bjuda hem någon riktigt tidigt en vintermorgon, till doft av saffran, nymalda kaffebönor och stearin? Om du föreslår att ni sticker ut och paddlar klockan 5 en sommarmorgon, medan det fortfarande ligger dimslöjor över sjön? Eller om du serverar tårta på sängen, fast det inte är någons födelsedag?

Oväntat är charmigt. Skulle din dejt gilla att ni cyklar till en park med hoppborg? Och att sedan andfådd serveras pannkakstårta dekorerad med sitt ansikte avbildat i blåbär och hallon? Eller skulle din dejt uppskatta om du dukar upp varm choklad och mackor med hjärtan ritade av kaviar? Minst lika romantiskt som svindyr skaldjursplatå på fancy restaurang! Utifrån vad som får en att känna sig levande.

Lyssna på en erotisk ljudbok tillsammans. Eller läs vartannat kapitel högt för varandra ur en pappersbok. Tankarna på allt du inte hann på jobbet byts ut mot fokus på skönare grejer.

Jag frågade mina vänner på Facebook efter romantiktips. I en tråd med över 60 kommentarer var otippat många inne på att städa eller att leja bort städning. Först tänkte jag ”hur romantiskt är det?”, men visst, omtänksamhet och att frigöra tid är grundläggande. Dessutom är det skönt att krypa ner i en renbäddad säng …

Lappar! Ni glömmer väl inte lappar?! Speciellt när åren gått och det blir grå vardag, sluta för tusan inte att skriva kärleksfulla, galna, härliga lappar. Sätt dem inte bara på kylen, göm dem i matlådor, i fickor, träningsväskor, på kuddar och i verktygslådor.
Och du som är singel, visst är det charmigt att bjuda ut någon genom att blygt lämna över en lapp eller med några rader spontant skrivna på en servett? Tinder, släng dig i väggen!

Baka din kärleks favvispaj i en hjärtform, ta med en kaffetermos plus en filt och fika på en brygga, i en trädkoja, uppe på ett tak eller på någon annan bra plats. Om du vill levla upp så läser du en nyskriven dikt medan ni sitter där på filten. Tro inte att den måste vara ”bra”. Ofullkomlighet är charmigt. Det enda viktiga är att den är ärlig och den får gärna handla om hur du upplever personen du är där med eller kanske var du ser er om ett år, ifall ni varit ihop ett tag. En sida, två rader, tokigt, allvarligt, enkelt eller tillkrånglat spelar ingen roll. Våga ge av dig själv!

Det må vara klyschigt, men är fantastiskt ändå: Gå hand i hand i månskenet om det är natt. Och om ni är på en plats där stjärnhimlen är synlig så lägg er på marken och titta uppåt, länge. Eller titta på molnen om det är sommar. Släpa ut en madrass i trädgården eller på balkongen för att sova utomhus. Sällan är man så nära livet och varandra som då, sällan pratar man så djupt eller känner lika stark gemenskap i tystnad.

Ordna en skattjakt inför någons födelsedag. På varje plats finns en gåta att lösa för att hitta till nästa plats, eller kanske bilder som ger ledtrådar. Jag gjorde en sådan variant där en vän väntade med häst för transport av födelsedagsfiraren till nästa plats där det stod en cykel, till nästa som var en klättervägg med ett gosedjur att ”rädda” högst upp osv. Sista anhalten var en ö och dit gällde det att paddla. Ett kryss på en karta visade var en låda med presenter var nergrävda. Ett gäng vänner stod gömda med picknick i en skogsdunge strax intill.

Hur skönt är det inte att komma hem efter en slitig dag, att känna ljuvliga dofter från köket, att någon möter med en het kyss och sätter ett vinglas i ens hand, att ett bubbelbad är upptappat och att favvismusiken spelas? Fastna inte framför tv:n kväll efter kväll. Kom ihåg att oljemassage och levande ljus kan vända en stressig skitdag till månadens mest fantastiska. Och om båda är lika trötta så ni ändå kraschar framför tv:n, se för tusan till att massera varandras fötter!

Skapa stämning via musik. Dansa vilt och känn er fria. Låt er svepas iväg i eldig tango. Dansa långsamt, tätt intill. Kanske ger du bort en spellista med låtar från er första tid tillsammans eller så drar du på den här Spotifylistan med musik som kan få vem som helst att vilja ligga.

Väck nyfikenhet och bygg upp spänning. Skicka ledtrådar långt innan en planerad överraskningsresa eller utflykt. Och när det är dags att ge sig av, sätt bindel för ögonen på personen. Eller överlämna en karta som du ritat, bränt kanterna på, rullat ihop och knutit grovt snöre om, eller som du ritat på papp och klippt ett pussel av.

Njut med alla sinnen. Ljudet från en brasa som sprakar, doften av massageolja eller känslan av iskall champagne i munnen.

Bli inte så nervös under en dejt att du glömmer att vara närvarande, att lyssna på riktigt och, om det är lämpligt, att se personen djupt i ögonen. Få tillfällen kan bli så intima, flirtiga, andlöst allvarliga, galet upphetsande och/eller sårbara. Ni väljer vilken energi ni vill skapa.