Amanda Tartt, intervju

Amanda Tartt brukade lägga all tid och större delen av sina pengar på att resa och upptäcka världen och dess invånare till dess hon slog sig ned och öppnade ett ekologiskt café i London. Hon gav ut sin första erotiska novell redan 2015 och utkommer snart med sin tjugonde enskilda story, den sjunde i serien om gentlemannatjuven Jade.

Hur kommer det sig att du började skriva inom den erotiska genren?
Det började under mina resor, när jag upptäckte en så otroligt stor mängd olika människor och mötte så spännande livshistorier från de mest oväntade håll. Jag reste själv och hade många ensamma stunder. Vid ett tillfälle började jag skriva ned både mina egna upplevelser och en del av allt jag hört och när jag flera år senare slog mig till ro med mitt café fick jag för mig att göra någonting av alla mina anteckningar. Att det sedan blev erotik berodde nog på att de första ansikten jag såg framför mig var av några av de män jag mött, män som var så vackra, på så olika sätt.

Varför tror du att intresset för att läsa/lyssna på erotiska romaner är så stort just nu?
Jag tror att i stort sett alla är nyfikna på erotik och gillar när det pirrar i kroppen. Att intresset nu är större än tidigare tror jag beror på att det på något sätt blivit rumsrent att läsa erotik. Se bara på sociala medier och de bokbloggare som öppet talar om att de gillar olika erotiska författare. Jag vet inte om så många ännu skulle sitta på tunnelbanan med en erotisk roman uppslagen, åtminstone inte om omslaget är alltför utmanande, men nu finns ju Storytel, Nextory, Bookbeat och andra appar som gör att man kan läsa precis så diskret som man önskar, eller varför inte lyssna. Det kan vara väl så sexigt att höra en novell berättas av en sensuell röst, bara för dig.

Berätta lite om din skrivprocess
Jag håller på med min tredje novellserie. Den tio första som blev Sannaserien, skrev jag en efter en, om en äventyrlig och reslysten kvinna, inte helt olik mig själv. Därefter blev det en trilogi som heter Drömmar. Den handlar om en kvinna som driver en bröllopsbutik och som får en sexshop som granne. Den skrev jag som en enda lång historia som jag sedan delade upp i tre delar.

Den nuvarande serien som också är i tio delar heter Jade och är berättelsen om en kvinnlig gentlemannatjuv. Inför den skrev jag ett ordentligt synopsis, men en kort sammanfattning av vad varje kapitel skulle handla om. Dels vill jag att varje enskild novell ska vara sin egen story, men dessutom är tanken att huvudpersonen mot slutet av serien ska komma närmare sanningen om sin bakgrund som är spännande men som innehåller många frågetecken.

Jag skriver i kronologisk ordning, från början till slut, men går givetvis tillbaka och redigerar, ändrar och ser till att allting fungerar som jag tänkt mig.

Jag skriver under de stunder mitt café är mer eller mindre folktomt. Dels för att jag tycker om att skriva när det är lite liv omkring mig, på gatan utanför eller några kunder som pratar och fnissar, dels för att jag tycker att det ser trevligt ut för de som går förbi med någon som sitter med sin dator innanför fönstret.

Vad har du för framtidsplaner med ditt författarskap?
Jag har fyra noveller kvar att skriva i serien om Jade. De kommer ungefär varannan månad, vilket innebär att 2020 är hyfsat planerat. Dessutom kommer en samlingsvolym av min Drömtrilogi i mitten av februari. Under tiden funderar jag på vad nästa serie ska handla om.

Att skriva just i serieform passar mig bra. När man hittar en bra idé är det enklare att spinna vidare på den och man får ett slags slutmål, man vet vart man ska. Att lära känna sin huvudperson bättre är roligt och inte minst tror jag att läsaren vill veta hur det går, hur den underliggande storyn utvecklas och vad som ska hända, inte bara i de heta sexscenerna. Och vem vet, någon gång i framtiden kanske de sätts ihop till en roman.

Varmt tack för att jag har fått ställa frågor till dig!
Amanda bloggar om sitt skrivande på https://amandatartt.com