Lust förlag, intervju

Hej Michaela Jeppesen! Berätta om LUST förlag och er erfarenhet av att ge ut erotisk litteratur.
LUST är Skandinaviens största erotikförlag. Sedan vi startade 2018 har vi haft som mål att ge ut välskriven erotik som är sexig, upphetsande och inkluderande. Idag (2021) har vi gett ut mer än 2000 antal böcker på 32 språk. Vi har ett nära samarbete med våra talangfulla författare för att få fram den bästa erotiken. Vi samarbetar också med duktiga översättare för att sprida vår erotiska litteratur till flera språk och marknader.

Du kan läsa mer om LUST på https://www.lustpublishing.com/

Vad ser ni som det mest positiva med erotiskt litteratur?
Erotik uppmuntrar läsare till att upptäcka sin sexualitet och samtidigt avdramatiserar erotik sex, som ofta kan vara kopplat till en kulturell press och förväntningar på en själv och sina sexpartners. Sex ska vara positivt och spännande. Erotik är underhållande och sexigt och hela tanken med erotik är att man ska bli upphetsad av det man läser. Det tycker vi är väldigt uppfriskande och viktigt!

Erotik är ofta riktat mot kvinnliga läsare och vi tycker att det är viktigt att uppmärksamma kvinnlig njutning. Sexualitet och sex behöver inte bara tabu – det ska vara fantasifullt, frigörande och glädjande.

Ser ni t ex några trender i vad läsarna/lyssnarna efterfrågar?
Just ljudbokserotik har vuxit enormt de senaste åren, men vi kan även se att många väljer e-bokformatet! Bra erotik är tidlöst och som erotiskt förlag strävar vi efter att representera alla, oavsett sexualitet eller bakgrund och det kommer vi att fortsätta med oavsett vilka trender inom genren. I nuläget fokuserar vi främst på att publicera erotiska noveller, men vi experimenterar också med längre format och romaner.

Vad söker ni för typ av manus och vad tittar ni på när ni får in manus från nya författare i genren?
Manus skickas till mje@sagaegmont.com. Vi söker sexig, upphetsande och positiv erotik. Vi har ett manifest som går att läsa på vår hemsida om den typ av erotik vi vill ge ut men för att sammanfatta så ger vi ut mångfaldiga erotiska berättelser som är inkluderande, njutningsfyllda och framför allt sexiga. Alla karaktärer i våra noveller är samtyckande vuxna och vår målgrupp är främst kvinnor. En bra berättelse och sexiga sexscener som får det att pirra till är allt som krävs!

Har du några tips till författare som vill bli utgivna av er?
Skriv en bra och sexig berättelse. Det behöver finnas en balans mellan historien och själva sexet. Sexet ska vara en del av berättelsen och inte något som sker vid sidan av bara för att det ska kunna räknas som en erotisk novell. Det vanligaste misstaget är att författare inte lägger tillräckligt med tid på att skriva sexscenerna och att de antingen blir väldigt korta eller att det beskrivs väldigt mekaniskt och medicinskt, utan känsla och pirr.

Hur ser du på kvalité när det gäller erotisk litteratur?
Kvalitet är förstås alltid viktigt när man ger ut böcker. Men den erotiska genren fokuserar mycket på sexscenerna. Det behöver finnas en bra och spännande uppbyggnad till sexet, som ibland kan vara lika viktigt och upphetsande som själva sexscenen, och sen behöver det finnas en eller flera bra sexscener, som är utförligt beskrivna men framför allt sexigt beskrivna. På många sätt är erotisk litteratur väldigt visuellt, vi vill att läsaren ska föreställa sig det som sker. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att erotiska berättelser riktar sig till hjärnan, som är människans mest erogena zon!

Hur upplever ni att det fungerar att nå ut? Många erotikförfattare använder pseudonym. Hur påverkar det möjligheterna för marknadsföring?Erotik behöver inte marknadsföras på samma sätt som annan litteratur. Läsarna hittar den ändå, eftersom de ofta är ute efter att läsa just erotik. Många författare väljer att skapa ett instagram-konto för sin pseudonym för att kunna dela med sig av sina titlar på det sättet och vi har själva en instagram (@lustforlag) där vi lägger upp vissa titlar och samarbeten.

Varmt tack för att jag fick ställa frågor!
/ Alva