Överraska din partner eller dejt

Ibland står man där, kanske på en regnig tisdag, och känner så mycket kärlek att man MÅSTE hitta på en överraskning eller fixa en romantisk kväll.

Inspirerande tips
En dejt behöver självklart inte ske på kvällen. Vad tror du om att bjuda hem någon riktigt tidigt en vintermorgon till dofter från saffran, nymalda kaffebönor och stearin? Att servera tårta på sängen, fast det inte är någons födelsedag? Eller att föreslå kanotpaddling klockan 5 en sommarmorgon, medan det fortfarande ligger dimslöjor över sjön?

Oväntat är charmigt. Skulle din dejt gilla att ni cyklar till en park med hoppborg? För att sedan andfådd bli serverad pannkakstårta dekorerad med sitt ansikte avbildat i blåbär och hallon? Eller att du dukar upp mackor med hjärtan ritade av kaviar? Minst lika romantiskt som svindyr skaldjursplatå på fancy restaurang! Vad skulle få din dejt att känna sig levande? Spåna utifrån det.

Lyssna på en erotisk ljudbok tillsammans. Eller läs vartannat kapitel högt för varandra ur en pappersbok. Utgå från vilken stämning du vill skpa. Ska den vara intim, lekfull, busig, sensuell, hisnande, skrattig, djup … Vad tycker du?

Jag skrev ett Fb-inlägg och frågade efter romantiktips. I en tråd med över 60 kommentarer var otippat många inne på att städa eller att leja bort städning. Hur romantiskt är det? tänkte jag först. Men omtänksamhet och att frigöra tid är ju faktiskt grundläggande. Dessutom är det skönt att krypa ner i en renbäddad säng …

Lappar! Ni glömmer väl inte lappar?! Speciellt när åren gått och det blir grå vardag, sluta för tusan inte att skriva kärleksfulla, galna, härliga lappar. Sätt dem inte bara på kylen utan göm dem i matlådor, i fickor, träningsväskor, på kuddar och i verktygslådor.
Och du som är singel, visst är det charmigt att bjuda ut någon genom att blygt lämna över en lapp eller med några rader spontant skrivna på en servett? Tinder, släng dig i väggen!

Baka din kärleks favvispaj i en hjärtform och fika i en trädkoja, på ett tak, i en gammal ruin eller på annan oväntad plats. Om du vill levla upp så läser du en nyskriven dikt medan ni sitter där och skålar för kärleken. Tro inte att din poesi måste vara ”bra”. Ofullkomlighet är charmigt. Det enda viktiga är att dikten är ärlig och den får gärna handla om hur du upplever personen du är där med. Kanske skriver du om var du ser er om ett år? En sida, två rader, tokigt, allvarligt, enkelt eller tillkrånglat spelar ingen roll. Våga ge av dig själv!

Det må vara klyschigt, men strunta i det och gå hand i hand i månsken. Och om ni är på en plats där stjärnhimlen är synlig så lägg er på marken och titta uppåt. Länge. Eller låt era blickar följa molnen om det är sommar. Släpa ut en madrass i trädgården eller på balkongen för att sova utomhus. Sällan är man så nära livet och varandra som då, sällan pratar man så djupt eller känner lika stark gemenskap i tystnad.

Ordna en skattjakt inför någons födelsedag. På varje plats finns en gåta att lösa för att hitta till nästa plats, eller kanske bilder som ger ledtrådar. Jag gjorde en sådan variant där en vän väntade med häst för transport av födelsedagsfiraren till nästa plats där det stod en cykel, till nästa som var en klättervägg med ett gosedjur att ”rädda” högst upp osv. Sista anhalten var en ö och dit gällde det att paddla. Ett kryss på en karta visade var en låda med presenter var nergrävda. Ett gäng vänner stod gömda med picknick i en skogsdunge strax intill.

Hur skönt är det inte att komma hem efter en slitig dag, att känna ljuvliga dofter från köket, att någon möter med en het kyss och sätter ett vinglas i ens hand, att ett bubbelbad är upptappat och att favvismusiken spelas? Fastna inte framför tv:n kväll efter kväll. Kom ihåg att oljemassage och levande ljus kan vända en stressig skitdag till månadens mest fantastiska. Och om båda är lika trötta och kraschar framför tv:n, se för tusan till att massera varandras fötter!

Skapa stämning via musik. Dansa vilt och känn er fria. Låt er svepas iväg i eldig tango. Dansa långsamt, tätt intill. Kanske ger du bort en spellista med låtar från er första tid tillsammans eller så drar du på den här Spotifylistan med musik som kan få vem som helst att vilja ligga.

Väck nyfikenhet och bygg upp spänning. Skicka ledtrådar långt innan en planerad överraskningsresa eller utflykt. Och när det är dags att ge sig av, sätt bindel för ögonen på personen. Eller överlämna en karta som du ritat, bränt kanterna på, rullat ihop och knutit grovt snöre om, eller som du ritat på papp och klippt ett pussel av.

Njut med alla sinnen. Ljudet från en brasa som sprakar, doften av massageolja eller känslan av iskall champagne i munnen.

Bli inte så nervös under en dejt att du glömmer att vara närvarande, att lyssna på riktigt och, om det är lämpligt, att se personen djupt i ögonen. Få tillfällen kan bli så intima, flirtiga, andlöst allvarliga, galet upphetsande och/eller sårbara. Kom ihåg att ni väljer vilken energi ni vill skapa.