Malva B, intervju

Malva B. kombinerar oväntade historier med ren och skär lusta. Fylld av sexscener så ångande heta att läsaren svimmar! Om HENNE, ur hennes perspektiv. Begär: Oanständiga berättelser framröstades till Sveriges bästa novellsamling av tidningen Vi Läsers läsare när den publicerades första gången 2013. Nu är boken mer aktuell än någonsin som ljudbok och översatt till sex språk. Följ Malva B. på Facebook och Instagram eller titta in på hennes hemsida.

Hur kom det sig att du började skriva inom den erotiska genren?
Efter en smärtsam separation började jag skriva av mig på vad jag trodde skulle bli en kärleksroman och en slags hyllning till livet och om vikten att våga hitta och vara sig själv. Oerhört pretentiöst, jag vet! Mitt förlag fastnade förstås inte för det utan för mitt sätt att gestalta sex. De bad mig alltså att utveckla de erotiska scenerna och på den vägen är det. Och det är ingenting jag ångrar! Det har varit en fantastisk resa. Det är viktigt för mig att inte värdera olika människors sexuella preferenser utan bara försöka ge en inblick i olika världar som inte så många kommer i kontakt med i vanliga fall. Jag fascineras av olika kulturers komplicerade förhållande till sex och när vanliga människor hamnar i ovanliga situationer.

Varför tror du att intresset för erotiska romaner är så stort just nu?
Min debutbok lanserades av Bonniers 2013 i kölvattnet av Femtio nyanser av honom. Jag var en av de första svenska författarna som skrev erotik. Det gick sådär. De flesta inbundna böckerna i min upplaga blev nog makulerade. Men fyra år senare kom ljudboken och intresset exploderade! Jag tror helt enkelt att erotisk litteratur funkar mycket bättre i det formatet. Det skulle vara
intressant att göra en studie hur framväxten av olika streamingtjänster korrelerar med det ökade intresset för erotisk litteratur.

Berätta lite om din skrivprocess
Det börjar oftast med en idé jag får i vardagen som inte alls har något med erotik att göra. Det kan vara en tidningsartikel om dödsstraff på homosexuella i Uganda som upprört mig eller ett radioprogram om hur en lärare träffade sitt livs kärlek för femtio år sedan. Jag har små lappar
med idéer överallt och stjäl friskt av mina medmänniskors samtal på bussen och krogen.

Konceptet till en ny novell formas rätt snabbt i mitt huvud men att få ned den på papper tar en evinnerlig tid. Jag skriver otroligt långsamt, hoppar hit och dit mellan början och slutet och jag skriver om väldigt många gånger!

Vad har du för framtidsplaner med ditt författarskap?
Hittills har jag bara skrivit noveller. Det formatet verkar funka fint för erotik men jag har faktiskt länge funderat på att skriva en kortroman. Kanske återvänder jag till Julia och Jonathan, Frida och Peace, eller någon av de andra karaktärerna i Begär och ser vad som hänt dem på sistone? Hittills har mina noveller översatts till sex språk (danska, engelska, spanska, tyska, holländska, polska) men planen är att ta hela världen med storm!