Tips från Alva Sannemark

Med författarens godkännande kommer här en något nerkortad och redigerad intervju från skrivhandboken ”Fängsla dina läsare”, där Alva tipsar om teknik för att skriva erotik.

Skriv sexscener som berör
Det kan vara en svår balans att skriva om sex på ett sätt som berör utan att det blir fånigt eller för porrigt, ja om det nu inte är vad man som författare har tänkt sig. Jag valde att ställa några frågor till Alva Sannemark vars erotiska relationsroman ”Hettan i december” finns som ljudbok och e-bok, utgiven av Bonnier Bookery.

Jag hör ofta författare muttra över hur de ska få till bra sexscener i sina manus. Har du något råd till den som bestämt sig för att skriva en sexscen men tycker det är svårt?
Våga sikta på att göra läsaren upphetsad! Det finns mängder av romaner med töntiga eller svaga sexscener, ofta för att författaren inte har gått in för berättartekniken lika seriöst som i andra kapitel. Låt oss säga att du skriver på ett manus som inte hör till erotikgenren och det är motiverat med en sexscen i intrigen. Då står du inför två val. Antingen kan du svepa förbi tillfället lite snyggt ungefär som på film när sänglampan slocknar. Fegvarianten skulle jag kalla det. Eller så kan du försöka väcka respons hos läsaren, precis som när du skriver en scen som är spännande, sorglig, tankeväckande eller vad det nu är du vill framkalla för känslor. Det behöver inte alls bli närgånget och du behöver inte använda könsord. Men gå in för att beröra läsarna.

Stämmer det att det är sexscener i varje kapitel i din erotiska relationsroman ”Hettan i december”?
Haha, nästan. Det saknas faktiskt i ett par kapitel. Manuset är närgånget och handlar om frihet och frihetens pris. För att få fram berättelsens budskap valde jag att låta huvudpersonen ha ett förhållande med två personer samtidigt, en kvinna och en man, eftersom hon trivs med det. Karaktärsutvecklingen och intrigen motiverar att det är tätt mellan sexscenerna. (Klicka på bilden för att läsa baksidestexten.)

Varför tycker så många att sexscener är svåra att skriva?
Utmaningarna är flera. För det första gäller det att sexscener ska ha ett syfte. Att slänga in dem utan att de fyller någon funktion i intrigen blir bara fel. Och om man känner sig obekväm med att skriva sexscener tycker jag att man ska låta bli, eller lära sig att skriva dem bra. I annat fall kommer den obekväma känslan att lysa igenom och sexskildringen blir tråkig eller pinsam.

För det andra ligger det en rädsla i att läsaren ska tro att texten avspeglar ens eget sexliv eller egna sexfantasier. Den farhågan är logisk, eftersom man som författare hämtar inspiration från livet, eget eller andras, oavsett vad man skriver. Samtidigt är det viktigt att inte blanda in sig själv på fel sätt. Författarens privata känslor och åsikter bör inte märkas på ett sätt som stör läsupplevelsen. Försök ställa dig själv åt sidan och fokusera på hur dina romanfigurer upplever världen. Under arbetet med ”Hettan i december” utgick jag från manusets budskap. I och med att huvudpersonen är väldigt olik mig har jag inte haft svårt att hålla distans till hennes drivkrafter eller sätt att tänka, reagera och agera. Om du skriver en deckare ur en mördares perspektiv sätter du dig förstås in i den karaktären, men det betyder inte att du själv går omkring och fantiserar om hur du ska ta livet av folk. Tänk på samma sätt när du skriver erotik. Våga ha ambitionen att beröra och strunta i vad mamma och chefen ska tycka. Go for it!

För det tredje tror jag att många upplever svårigheter för att det är svårt. Svenska språket är en aning begränsat på det här området. Dessutom blir det lätt upprepningar när det gäller själva sexet. Scenerna får inte bli mekaniska. Det funkar inte att bara variera plats, sammanhang, drivkrafter, stämningar och ställningar. Att skildra orgasm med autenticitet, känsla och nya ord i det femtionde kapitlet i följd är sannerligen en utmaning.

Kan du ge oss några tips när det gäller att skriva sexscener som berör?
Ett sätt att beröra är att gå in djupt i detaljer, kanske mer ingående än när du skriver i andra genrer. Det gäller både det yttre och det som händer inom dina romanfigurer. Du kan skriva en halv sida bara om hur en romanfigur ser på en annans ben. Kanske beskrivs formen på vaden i form av en liknelse. Fantiserar romanfiguren om hur låret känns att ta på? Vilken färg har huden? Torrt vitt hull eller är den brunbränd, blank och inoljad? Små fjun på låret kanske glittrar i motljus? Hur tänker romanfiguren om att låta läpparna följa en viss linje, låta tungan kittla i knävecket? Går det att skildra förväntan? Vad händer i kroppen? Förändras temperaturen? Påverkas andhämtningen?

Oavsett vilken språklig klädnad du väljer bör du undvika att nämna miljöer med torra skogar och kalla grå ytor om det inte har något särskilt syfte. Sceneriet i allmänhet kanske hellre bör innefatta ord som saftigt, svullet, hårt, fuktigt, gåtfullt och liknande.

Fokusera på spänningen mellan romanfigurerna och hur du bygger upp den. Sex handlar ju mest om känsla, så undvik att låta dina scener bli för tekniska och kantiga, speciellt om du siktar på det sensuella. Inom erotik passar det ofta att använda liknelser och metaforer. Men se för tusan till att det inte blir fånigt. Själv skulle jag sluta lyssna direkt om en författare kallar klitoris för rosenknopp. Försök gärna hitta liknelser som är lite udda. Att jämföra bröst med meloner är bara tröttsamt.

Alva, har du något mer du vill säga innan vi avslutar den här intervjun?
Ja, jag vill påminna om att vi alltid får ett mindset utifrån det manus vi skriver. Bara en sån sak gör det kul att skriva i erotikgenren. Livet blir lite roligare i en skrivbubbla där vi snappar upp detaljer omkring oss som talar till vår sensuella sida, haha. Så våga släppa loss och skriv mer erotik!

Ovan är publicerat i skrivhandboken ”Fängsla dina läsare, väck spänning och berör på djupet” av Catrine Tollström och andra författarcoacher, författare och lektörer. Boken är underhållande och används på universitetsnivå i kreativt skrivande och jag vet ingen annan svensk skrivhandbok som går lika djupt in på gestaltning och undertext. Läs om innehållet och läs omdömen här.

Mer om Alva och bakgrunden till ”Hettan i december” kan du läsa här.