Malva B:s skrivtips

Vilka är dina 3 bästa tips till den som tycker det är svårt att skriva sexscener?
1. En av anledningarna till att det är så svårt att skriva sexscener tror jag beror på att man beskriver en fysisk handling men det man egentligen vill förmedla är ju vad som händer i tanken. Dessutom blir väl aldrig erotik en riktig ”rumsren” genre och många läsare verkar mest nyfikna på om något är självupplevt. Det kan vara bra att vara beredd på den frågan för att inte hänga ut nära och kära. Kanske blir det därför också lättare om man väljer fantasier och teman som ligger långt bort från ens egen vardag. Men överdriv inte! Då blir det porr i stället för litteratur.

2. Bra litteratur ska förflytta läsaren till karaktärernas värld och få hen att känna samma sak som dem. Därför får man inte vara rädd att själv dras med i upphetsningen när man skriver. Det är helt enkelt väldigt svårt att skriva en bra sexscen utan att inte bli påverkad själv. Det är också viktigt att man håller koll på alla ben och armar i sexscenerna. Är situationen du beskriver trovärdig? Är de olika ställningarna praktiskt genomförbara?

3. Läs så mycket erotik du bara orkar! Om det tar lång tid att skriva en bok, så tar researchen ofta dubbelt så lång tid. Jag har studerat beteende bland medlemmar i sexklubbar on-line, jag har nog plöjt igenom marknadens alla swingermanualer, intervjuat en mängd älskare, älskarinnor, osäkra tonåringar, frustrerade hemmafruar och sexberoende, besökt klubbar … Listan kan göras hur lång som helst.