Alva Sannemark, intervju

Alva SannemarkAlva Sannemark skriver närgånget erotiska romaner med stark relationsskildring och fängslande intriger. ”Hettan i december” är ett omvälvande erotiskt drama om frihet, sex och passion mellan två kvinnor och en man. Det är den första romanen i en serie. Bakom pseudonymen står en författare som vanligtvis skriver thrillers och facklitteratur.

Hur kommer det sig att du började skriva inom den erotiska genren?
Jag blev frustrerad. Det här var länge sedan och då bestod alltför många erotiska romaner av löst sammansatta sexscener utan bärande intrig och ofta med inslag av dominans. Få var sensuella eller hade så tätt mellan sexscenerna som jag förväntar mig att en erotisk roman ska ha. Jag tänkte att jag får skriva en bok själv helt enkelt. Sedan tog ”Fifty Shades” världen med storm. Utan att ha läst den stoppade jag mitt råmanus i byrålådan. På senare år har kvaliteten höjts och läsandet av erotik har ökat. Efter moget övervägande redigerade jag ”Hettan” och skickade in den. Förlaget som stod överst på önskelistan nappade direkt. Dansmoves, glädjeskutt och Ronjavrål!

Varför tror du att intresset för att läsa/lyssna på erotiska romaner är så stort just nu?
Jag tror det har flera orsaker. I oroliga tider söker vi oss till sådant som får oss att må bra, som motvikt till det tunga vi ser i nyhetsrapporteringarna. Det gäller inte bara erotik utan gör också att feelgood har vuxit som genre.

En annan orsak är att många av oss är stressade, vilket ofta påverkar sexlivet negativt. Vi behöver bli påminda om det sensuella i vardagen. Erotik ger känsla av närvaro när vi alltför länge varit mer i huvudet än i kroppen.

Ytterligare en orsak är att det blivit mer accepterat att läsa erotik. Min förhoppning är att ”Hettan i december” ska släppas i pappersformat och att läsare ska plocka fram den på tåg och bussar utan att skämmas.

Berätta lite om din skrivprocess
Hemma har jag ståskrivbord med fantastisk utsikt. Många skrivpass inleds med Spotify på hög volym. Ofta skriver jag, dansar och äter praliner samtidigt. Det är viktigt med feeling och frihet även om jag använder synopsis, dvs en plan över intrigen där scenernas syfte och konflikter strukturerats upp. Jag börjar med att skriva slutscenen så jag vet vart berättelsen är på väg. Sedan skissar jag upp inledning och nyckelscener, innan jag skriver det kapitel jag får inspiration till för dagen. Ibland skriver jag på mitt favvisfik på Söder i Stockholm. Då gäller det att sitta med ryggen mot en vägg så ingen ser om jag skriver heta scener, haha.

Vad har du för framtidsplaner med ditt författarskap?
Min mission är att påminna om det sensuella i vardagen. Ett av bokseriens budskap är att personlig utveckling inte enbart behöver ske via kriser och motgångar. Det kan ske via njutning också.

Generellt vill jag verka för ett kulturellt klimat där erotisk litteratur, speciellt den av ett mjukare slag, får större utrymme. Via erotisklitteratur.se vill jag erbjuda en motvikt till hårda sexskildringar i litteratur och film. Jag vill också verka för ökat samarbete mellan författare i genren.

Här kan du läsa baksidestexten till Hettan i december.

Här kan du läsa en annan intervju där Alva ger skrivtips.