Susanne Ahlenius, intervju

Susanne Ahlenius skriver erotic crime, en subgenre hon själv skapade när hon debuterade med första delen i en trilogi, Dödlig åtrå, 2014. Några år senare släpptes del två, Dödligt dubbelspel. Nu till hösten 2020 utkommer sista delen, Dödlig hämnd. Susanne skriver även erotiska noveller med starka kvinnliga karaktärer där kärlek, relationer och sex är i fokus, vilket hon visade med Sex nyanser av Kärlek, 2018. Till våren 2020 utkommer en erotisk spänningsroman hos Storytel, Djävulshjärtat.

Hur kommer det sig att du började skriva inom den erotiska genren?
2009 var jag inbjuden till en tidningsredaktion, de ville veta om det som de skrev i magasinet var bra och vad vi, deras målgrupp, kvinnor 35–45 år, ville läsa om. Under kvällen ställde jag en fråga, något jag undrat när jag läst dessa magasin om amning, vikt, karriär och utveckling: Varför skrivs det inte mer erotik? Efter några veckor kontaktade chefsredaktören mig, de skulle skriva ett specialnummer om erotik och de undrade om jag ville vara med i en bokpanel, fyra böcker skulle betygsättas utefter ”pirrkänsla”. Böckerna var både bra och mindre bra och då slog det mig, och jag tror alla författare haft denna tanke, jag kan skriva det här så mycket bättre. Jag satte mig vid datorn och timmarna flög förbi, skrev långt in på småtimmarna och det var en sådan underbart pirrig känsla, att där och då bestämde jag mig för att fortsätta skriva erotik och se till att få det publicerat.

Varför tror du att intresset för att läsa/lyssna på erotiska romaner är så stort just nu?
Jag tror det är till stor del streamingtjänsternas förtjänst att det blir mer och mer populärt, ingen behöver se vad du läser och lyssnar på för vi svenskar är blyga blommor. Sedan har såklart Femtio nyanser banat väg. Den erotiska litteraturen har blivit mer tillgänglig och blir bara bättre och bättre. Vi kanske också behöver mer erotik i våra liv, drömma oss bort, fantisera, få släppa loss i vårt eget sexliv kanske.

Berätta lite om din skrivprocess
Jag kan skriva lite överallt, vare sig om det är liv och rörelse eller helt tyst. Oftast skriver jag med musik i öronen, och jag skapar listor i Spotify för varje bok/berättelse. Jag skriver alltid i kronologisk ordning men jag jobbar med synopsis så jag vet hur hela berättelsen blir, till och med slutet. Hur lång tid det tar att skriva beror på hur utförligt mitt synopsis är, om det är en roman eller noveller och hur livet ser ut i övrigt men allt från någon månad till ett år.

Vad har du för framtidsplaner med ditt författarskap?
Nu har jag sagt upp mig för att se vad som kan hända när man ägnar sig heltid åt sitt skrivande och byggandet av författarskapet/varumärket. Pirrigt men oerhört spännande och jag ser fram emot att få dela med mig av mina erotiska berättelser. Under våren 2020 kommer jag ut med en erotisk spänningsroman på Storytel och en erotisk deckare i höst på Hoi förlag så får vi se vad som blir nästa erotiska berättelse. Om du är intresserad är det bara följa mig i sociala media